Att vara fattig i Sverige, oavsett varifrån du kommer.


Det florerar en massa rykten om lata människor fullkomligen badar i pengar likt Joakim von Anka. Jag ska berätta hur verkligheten ser ut, förvisso ur en personlig synvinkel och är som bäst en anekdotisk bevisföring, men likväl det ett samtidsdokument. Var är alla ni som skriker att vi måste ta hand om våra egna först?


Om man haft förmånen att ha haft ett arbete och samtidigt varit med i någon av alla våra fantastiska a-kassor så har man i bästa fall en period av pengar300 dagar på sig att hitta ett nytt arbete, en lång tid kan tyckas men glöm inte att vi är många som slåss om de lediga platser som finns. Enligt SCBs senaste siffror har vi idag en arbetslöshet på hela 6,3%. Lägg därtill alla människor som önskar byta arbete eller arbetsplats. Enligt arbetsförmedlingens siffror finns det i skrivande stund 79913 lediga arbeten i Sverige. Förutom problem med matchning, med andra ord att du måste ha rätt kompetens för det arbete du söker så är antalet sökande per arbetsplats måste vara enorm och chansen att just din ansökan ens väljs ut att tittas på är därmed i stort sett obefintlig.

Om man likt jag först genomgick 300 dagar med att söka arbeten för att därefter besluta mig för att det här fungerar inte. Jag började läsa upp mina betyg och skaffade mig först ett fullständigt gymnasieutbildning med stor del MVG och A i betyg. Därefter gick jag till Stockholms universitets antagningsdagar och pratade med många olika fakultet om framtidsutsikter. Jag fastnade för det humanistiska fakulteten och institutionen för historia som lovade att efter en examen skulle det finnas så många olika arbeten att jag skulle kunna välja mellan dem, framför allt inom handläggarområdet som jag tycker är oerhört intressant. 2017 hade jag min examen och jag påbörjade mitt arbetssökande med 460000 kr i studieskulder. Sedan min examen har jag utan överdriva sökt hundratals olika arbeten inom min utbildning och tusentals andra utan krav på utbildning. Det var först när jag började studera till sjuksköterska som jag hade turen att få ett extraarbete som vårdbiträde på nätter samt över somrarna. Efter två år på min utbildning började jag känna att jag inte orkade med studierna längre och hoppade därför av min sjuksköterskeutbildning. Jag fick ett arbete som lärarvikarie som gav 100 kr/tim och oftast fick jag arbete i sex timmar mellan två och tre dagar i veckan. det var dock omöjligt att kombinera med andra vikariearbeten då företaget krävde att jag skulle vara tillgänglig direkt och varje dag. Detta ger en inkomst på maximalt 1800 kr i veckan. Efter en kort tid sökte jag arbete som personlig assistent, ett arbete som inte kräver utbildning men som ger betydligt bättre lön. Arbetet var dock endast på 20% så min inkomst var inte strålande. Jag hann dock bara arbeta i ett par månader innan jag blev sjuk. Precis innan min sjukdom var jag i kontakt med ytterligare en familj som behövde hjälp med en personlig assistent, men våra samtal hann inte komma så långt att jag skrev något kontrakt med den familjen. Det började med att jag fick en hjärtinfarkt och bara några veckor senare fick jag en stroke. Idag är jag sjukskriven på heltid och får totalt 4000 kr i sjukpenning från Försäkringskassan.

Skärmavbild 2019-09-21 kl. 14.45.30
Bildkälla: Blocket

I detta läge försökte jag via olika försäkringar som jag lyckats få genom mina arbetsgivare att hitta någon försäkring som kunde hjälpa mig. Här kommer problemet in, eftersom jag endast arbetat 20% innan min sjukdom så baseras min sjukersättning och även SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) hos försäkringskassan på dessa 20%. Mitt nästa steg var att kontakta kommunens försörjningsstöd i hopp om att få hjälp. Deras inställning är dock allt annan än hjälpsam, de kräver att jag ska sälja min lägenhet eftersom jag bor i en bostadsrätt, även om lägenheten är belånad hela vägen upp till takåsen. Deras lösning är att jag ska söka boende i andra hand. För den som är insatt i hur andrahandsmarknaden ser ut åtminstone här i Stockholm så är den känd för att man tar ut ockerhyror för små rum och önskar man hyra en hel lägenhet som jag behöver då jag har två döttrar så är den första träffen man får upp på blocket med en månadskostnad på hela 20000 kr/mån. Man är alltså från kommunens sida hellre benägen att betala en ockerhyra på 20000-40000kr/mån än att betala min bostadsrätt som kostar en bråkdel av vad dessa människor hyr ut för. Om vi ska ta resonemanget om att försörjningsstöd inte ska göda mitt kapital genom att amortera på min bostad så rimmar det illa att man hellre göder andra människors bostadsrätter med den dubbla avgiften eller mer. Vidare så måste jag sälja min lägenhet först, därefter flytta ut och förlita mig på att jag har en varm trappuppgång att sova i under tiden som jag aktivt ska söka bostad. Jag frågade vidare vad jag ska göra med mina möbler och vem som ska flytta möbler och bohag då jag själv inte är förmögen att gå utan käpp sedan efter min stroke. På den frågan fick jag svaret att jo, man kan ju alltid söka flyttbidrag. Problemet med detta är dels att man ska ha en adress att flytta sina saker till och en ansökan kan alltid få avslag. Socialnämnden tillhandahåller inte lägenheter till utsatta, oavsett om man är ursprunglig svensk eller invandrare. Den myten tycker jag att vi slår hål på här och nu. Det Socialnämnden i din kommun kan ge dig om dina omständigheter är sådana är möjlighet att bo i ett så kallat lägenhetshotell.

I den kommun jag hör hemma har man minst ett fall där en gravid kvinna hotats med att vräkas, men socialnämnden agerade inte snabbt nog. Kvinnan bodde som hemlös i elva månader och hennes nyfödda barn i ett familjehem. Detta ärende JO-anmäldes då kommunen borde ha agerat snabbare. Artikeln är från 2018, men händelsen utspelade sig under 2015-2016. Det känns som att det ligger en ovilja hos våra kommuner att agera mot människor som är utsatta.

Avslutningsvis vill jag uppmuntra andra personer i liknande utsatta situation att kontakta svenska kyrkan som i vissa fall kan ge ekonomiskt stöd.


Källor
Arbetsförmedlingen, Hitta jobb
SCB, Arbetslöshet
Socialstyrelsen, Ekonomiskt bistånd – för privatpersoner
Svenska kyrkan, Ekonomiskt stöd
SVT. Kvinna blev hemlös – Huddinge kommun får kritik från JO

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.