Fascismens ansikte


Fascismen har sakta men säkert hårdnat sitt grepp om inte bara Sverige utan hela Europa de senaste tio åren.

Vad är det som gör fascismen till en så attraktiv politisk rörelse? Svaret på den frågan är svår och jag är övertygad om att frågan har många olika svar. Min övertygelse är dock att fascismen levererar enkla svar på komplexa frågor. Det är lättare att rikta misstro mot de papperslösa, mot invandrare och mot de svagaste grupperna i landet. Om man som talesperson för ett parti påstår att, om inte invandrarna varit här så hade bostadsköerns minskat. Om inte papperslösa flyktingar hade funnits i landet och fått ”gratis” tandvård och sjukvård så hade köerna till sjukplatserna inte varit så långa.

Jag minns en tid på 80-talet då man ondgjorde sig över svenska tiggare, svenska narkomaner och svenska hemlösa för att de förfulade stadsbilden, kissade i hissar och störde pendlande resenärer när de tiggde. Pengarna skulle ju bara gå till sprit och droger i alla fall. Idag använder fascisterna dessa människor som slagträn för att förklara att de nya onda invandrarna tagit de svenska tiggarnas, hemlösa, alkoholisters och narkomaners plats. Min fråga till dessa fascister är, var fanns er humanitära syn på dessa utsatta under 80-talet?

Idag har vi flera fascistiska organisationer varav ett är ett politiskt parti som sitter i vår riksdag. De är sprugns ur den nazistiska dynga, men de har idag bytt bombarkackor och skor med stålhätta mot kostymer. Det är dock samma skrot under den nya fernissan. De har lyckats med konststycket att få media och övriga partier att använda deras språkbruk och begrepp samt har de lyckats normalisera hatet så till den milda grad att politiker försvarar sig med att, nu finns ju inte de här och kan försvara sig om någon nämner att detta parti är en samling fascister.

Fascismen bygger på populism och erbjuder enkla lösningar på komplexa problem, men jag påstår inte att hela deras väljakår är fascister. Det jag däremot säger är att varje väljare som är beredd att lägga sin röst på detta fascistiska parti, idag bör vara väl medveten om vad hen lägger sin röst på alternativet vore än mindre smickrande då de annars är så bortkomna i politiken att de borde överväga att avsäga sig sin rösträtt.

Avslutningsvis vill jag att den som orkar tittar på en ytterst aktuell film som förvisso är från 2017 men budskapet är lika brännande färskt idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.